Oosterend Present: 2 tm 5 augustus 2023

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

HS_kop3

Woensdag 25 en donderdag 26 juli
Feestterrein hoek Oosterweg/Koningsweg, Oosterend
Aanvang 19.00 uur
Volwassenen: € 12,50
Kinderen t/m 17 jaar: € 7,50

Er is een tribune met 1750 zitplaatsen aanwezig.
Kaarten aan de kassa. Kassa open vanaf 17.00 uur.

Historische verantwoording

Het historisch spel 2018 speelt in de 80-jarige oorlog. Hoewel er op school en in de geschiedenisboeken geen aandacht aan wordt besteed, heeft de 80-jarige oorlog ook Texel niet onberoerd gelaten. Al voor de oorlog zijn er Texelaars vanwege hun “ketterse” geloof op de brandstapel beland of verbannen. Ook op Texel heeft een beeldenstorm plaatsgevonden, waarbij beelden uit de Maartenskerk en uit de kerk in Den Burg zijn vernield en verbrand. En de Watergeuzen, bepaald geen lieve jongens, hebben ook op Texel huisgehouden, waarbij schepen op de rede zijn buitgemaakt en in Den Burg geplunderd is en huizen in brand zijn gestoken. Genoeg historische achtergrond dus voor een historisch spel.

Samenvatting van het spel

Ons historisch spel 2018 omvat de eerste 35 jaar van de 80-jarige oorlog; enerzijds omdat die de spannendste jaren van de oorlog waren, anderzijds omdat het anders wel een erg lange zit voor het publiek zou worden.

Wat gaan we zien? De geloofsstrijd natuurlijk, met reformatorische Strenders tegenover katholieke Burgers. We zijn in dat kader getuige van een hagenpreek en van de beeldenstorm. We zien de Spanjolen arriveren met in hun gezelschap enkele leden van de Spaanse Inquisitie. Hun komst leidt tot de arrestatie, de foltering en de veroordeling van de prediker van Oosterend. Er breekt vervolgens een algemene staking uit tegen de 10de penning, een belasting op alle verkopen. Door de staking zijn er geen verkopen, waardoor er geen 10de penning geïnd kan worden. Zonder die belasting geen soldij voor de Spaanse soldaten. Die besluiten dan zelf voor hun inkomen te zorgen en slaan aan het plunderen.

Een jaar of vier later in het spel landen de Watergeuzen op Texel. Ze verdrijven weliswaar de Spanjaarden, maar gaan zich ook te buiten aan plundering en brandstichting.

In het spel wordt ook de stand van de wetenschap belicht. Oosterend heeft een uitvinder die in de voetsporen van Leonardo da Vinci treedt. Een paar jaar na de Watergeuzen demonstreert hij een fantastische uitvinding aan den volke. En wat de medische wetenschap betreft: de barbier van Den Burg is tevens chirurgijn en dus verantwoordelijk voor de medische zorg. Hij knipt net zo gemakkelijk je haar als dat hij je kwalen verhelpt door aderlating, je rotte kiezen trekt of zelfs ledematen afzet als die aangetast zijn door koudvuur.

Weer een paar jaar later in het spel wordt Texel opnieuw ingenomen door de Spanjolen, onder bevel van een vertegenwoordiger van Parma. Er komt een moment dat de Strenders zowel als de Burgers de aanwezigheid van de Spanjaarden zo zat zijn dat ze gezamenlijk een plan bedenken om ze in zee te drijven. Hoe ze dat uitvoeren, ziet u in het spel.

En natuurlijk is er ook een liefdespaar. Hij een reformatorische Strender, zij een katholieke huishoudster uit Den Burg. We zien hoe zij zich in deze woelige tijden staande proberen te houden.

U ziet het: spektakel, spanning en sensatie!

OosterendPresent_MV_03_©2018-StefanKrofft

Rolverdeling


Informatie voor spelers