Oosterend Present: 2 tm 5 augustus 2023

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Herinneringen van een ‘Strender’

Ruud Daalder
Oosteren Present 1978

Tijdens het historisch spel van 1978 was Ruud Daalder betrokken bij het bouwen van het decor. “Ik weet niet meer wie mij gevraagd heeft” ‚ steekt Ruud van wal. “Maar ik weet wel hoe ze bij mij kwamen. Er waren verplaatsbare bomen in het decor nodig en ik had met Ouwe Sunderklaas‚ in het jaar ervoor, een amirapaaltje gemaakt waar ik in kon en ik speelde Ger de Jong, die bang was voor zijn klandizie met zulke paaltjes voor de deur van zijn slijterij. Ik liep ‘voor paal’ door het dorp en had een luikje gemaakt van waaruit ik bier uitdeelde in plastic bekertjes. ‘Gratis!’ riep ik nog, maar niemand nam het kostelijke vocht.

Vandaar dat mensen van de decorploeg bij mij kwamen om bomen te maken, die konden lopen in het spel
Oosterend door de eeuwen heen. We hebben er een stuk of zes gemaakt. Van latten en kippengaas en doek om het geheel aan te kleden. Het was altijd gezellig tijdens de bouwavonden aan de Slotskolk. Na afloop was er het bekende kratje bier en daar zei niemand nee tegen.

Op de dag van de première woei het te hard. We moesten de bomen vastsjorren. Dat was balen als een stekker. Al het werk van maanden voor niks. Na het spel hebben we ter compensatie nog een bomenrace gehouden. Voor de wind af. Uiteindelijk vielen alle bomen over elkaar heen. Drie heel gebleven exemplaren hebben nog bij Strendsend op het terras gestaan tijdens Oosterend Present.

Een boompje opzetten doe ik dus niet meer. Al moet ik toegeven dat het nog wel gebeurt tijdens een spelletje klaverjassen. Gelukkig ben je daar minder afhankelijk van het weer.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.