Oosterend Present: 2 tm 5 augustus 2023

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Herinneringen van een ‘Strender’

Johan Vlaming
Oosterend Present 1973

Voor het interview even bellen met de andere kant van de wereld. Johan Vlaming verhuisde in 1981 naar Nieuw Zeeland. Aan de telefoon klinkt het als vanouds: “Het is jammer dat Oosterend Present altijd rondom juli plaatsvindt. Ik zit dan met koeien die gaan kalveren en kan dan onmogelijk weg. Zo’n feest is natuurlijk een grote reünie. Maar ja, herinneringen aan 1973…

Het eerste wat me te binnenschiet is toch het spel van het Kaas en Broodvolk en de verkeerde hut, die in de fik vloog. Het liedje zing ik nog met gemak. Het ging als volgt: ‘Kaas en brood willen wij. Wij armen van Holland. De honger stuurt ons op de baan. Onze kinderen creperen en wij zullen gaan. Voorwaarts met wapperend vaan’.

Andere herinneringen aan het feest beginnen toch wat meer te vervagen. Wat ik wel weet is dat we met de promotietoer maandag op de markt in Den Burg burgemeester Sprenger en wethouder Daalder gevangen hebben genomen. Op de trappen van het raadhuis werden ze aan het volk getoond. Er werd daar een klein stukje toneel opgevoerd. Ik weet nog dat het bloedheet was en dat Cees van Dijk met een kar door de drukke menigte liep. Vanwege het dorstige weer hadden we een vaatje bier mee. Dit was alleen niet goed afgetapt. Maakte niet uit. De dorst werd gelest met meer schuim dan bier en we werden wel heel erg vrij in ons spel, maar dat mocht de pret niet drukken. Uiteindelijk vonden we verkoeling bij Nieuwe Schild in de Waddenzee.

Terugkijken is leuk maar vooruit kijken ook. Als er in 2008 weer een Oosterend Present is, dan heb ik mijn koeien allang overgedaan aan mijn zoon Biem en dan zorg ik dat ik weer een keer present ben.”

Eén reactie

  1. Hallo Johan, wij waren afgelopen winter in New Zealand, wat een prachtig mooi land. Vanmorgen heb ik je gehoord tijdens de kerkdienst……
    Bewonderingswaardig wat je allemaal doet, jammer dat ik je niet persoonlijk heb gesproken. Wij wensen je heel veel succes daar!!!!! En een goeie reis terug naar het mooie New Zealand.
    Groetjes, Martien en
    Carla Veeger( muzikant van Excelsior ).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.