Oosterend Present: 2 tm 5 augustus 2023

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

bron: beeldbanktexel

Herinneringen van een ‘Strender’

noormaneelman.jpgGerrit Eelman
Oosteren Present 1968

Noorman Gerurd Orn 1968

Aan het woord de 77-jarige oud-Ooster visserman Gerrit Eelman: “Er was een eerste vergadering voor Oosterend Present. Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Laat ik daar ookeens naar toe gaan met mijn gekke kop’.Op deze vergadering bleek dat alles voor het historisch spel al rond was, maar daar heb ik tijdens de rondvraag een paar vraagtekens bij gezet. De organisatoren waren bijna allemaal boeren en die hebben de zee nog nooit gezien. Zo wilden ze met sloepen van de marine aan komen varen vanaf de Kaap en deze bij de Krassekeet over de dijk naar de Putten tillen. Ik vroeg: Weten jullie wel hoe zwaar die dingen zijn? Een ton per stuk! Die til je niet zo maar op. Weten jullie wat de diepgang van die sloepen is? Tachtig centimeter zonder kiel. Weten jullie hoeveel water er daar staat boven het prut-en modderzooitje? Verder vond ik dat ze het dorp te ver weg wilden bouwen. De toeschouwers op de dijk zouden er niets van kunnen zien. Omdat ik zoveel opbouwende kritiek had, werd ik in de spelcommissie gevraagd en zo kwam ik thuis met de mededeling dat ik Noorman was geworden.”

Het fotoalbum wordt te voorschijn gehaald en daar zien we Gerrit als de Noorman Gerurd Orn. Gerrit vertelt verder: “We gingen ook op promotietoer naar De Koog en hadden veel sjans. De jonge meiden wilden allemaal met de stoere Noormannen op de foto. Tijdens het spel werden we uiteindelijk verjaagd en op de vluchtweg namen we nog een gevangengenomen monnik mee. Deze werd gespeeld door Sijb Dros. Ik moest de monnik verdrinken en met een groot mes onthoofden.”

Geruststellend: “Slachtoffer Sijb werd even vervangen door een pop”.

Nog even kijkend naar de foto rijst de vraag of de baard opgeplakt was. “Nee”‚ antwoordt Gerrit, “hij zat vast met een elastiek”. Het mooie is: ik heb hem nog steeds en nu leent mijn schoonzoon hem voor bij het ringsteken. En zo komt de baard na 35 jaar nog weer een keer terug op Oosterend Present.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.