Oosterend Present: 2 tm 5 augustus 2023

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Bijna 50 jaar historie
Oosterend Present werd voor het eerst gehouden in 1959 op initiatief van een aantal Oosterender ondernemers die de bedrijven in hun dorp eens flink in de schijnwerpers wilden zetten.

Met plezier kijken we terug op nu al bijna 50 jaar Oosterend Present.

 

Elk Oosterend Present blijft in de herinnering hangen door een speciaal moment. Vaak het Historisch Spel. Maar welk spel werd wanneer gespeeld. Hier staat het nog eens op een rijtje.

1959 Klein begonnen, met enkele bestuursleden uit de toenmalige feestcommissie en een handjevol actieve middenstanders. De toen kleine tent was voor de helft ingedeeld voor de tentoonstelling en de andere helft was om te feesten.

1963 Thema: 150 jaar Koninkrijk. Historisch spel “De tocht naar de Schans’, over de verdrijving van de
Franse bezetters uit de Schans bij Oudeschild.

1968 Historisch spel “Landing der Noormannen’, bij de molen van Oost.
Groots feestprogramma bij De Kaap, met o.a. een vlootshow, stuntvliegen en paradroppings. In de muziektuin een zomeravondparade met ‘bekende radio- en tv-artiesten.

1973 Historisch spel “De opstand van het Kaas- en Broodvolk’, bij de Kaap. Groots feestprogramma bij de Kaap met o.a. vlootshow, maritieme demonstraties en polsstokverspringen. In de muziektuin een “tv-topsterrenparade’.

1978 Historisch spel “Hoe een dorp niet stil kon staan’, over het bestaan van het dorp Oosterend in een historische vogelvlucht. Grote vlootshow op de Rede van Texel. Kinderprogramma met Pipo de Clown en Mammaloe. Show van de Nieuw-Zeelandse dansgroep “De Aotearoa Maori’.

1983 Historisch spel “Krelis de Leugenaar’, over de historische figuur Krelis, die iedereen en alles in de maling nam. Groots water- en luchtgebeuren bij de Kaap. Optreden van B.Z.N., Bassie en Adriaan en de jubileumshow “Excelsior 75 jaar’.

1988 Historisch spel “Een vreemde eend in de bijt’, over een schooljuffrouw uit Amsterdam, die moeilijk opgenomen wordt in de Strender gemeenschap. Totdat ene Pieter zich om haar bekommert.

Optredens van Lee Towers, Donna Lynton en clown Gray. Water- en luchtgebeuren bij de Kaap.

1993 Historisch spel “De slag bij het Galgenlandje’, een verhaal over moederliefde, vriendschap en vrijheid. Straattheater. Optredens van Corry Vink, clown Gray en Harry Slinger. Elastiekspringen.

1998 Historisch spel ‘Rampspoed over De Douk’, over het leven van een walvisvaarder. Straattheater. Showprogramma met o.a. Imca Marina en stemkunstenaar Niek Boes. Interactief kinderprogramma Hilaria.

2003 Historisch spel “Van Ginnagagap tot Ragnarok’ (2x!), een sage uit het jaar 700. Verschillende optredens voor jong en oud. Grote kramenmarkt, veemarkt en barbecue, maïsdoolhof, visroken en uitkomen boek “Oosterend in Aquarel’, 1998-2003.
 

2008 Historisch spel “Het Wapen van Amsterdam in Oorlogstijd. Thema “Vrijheid”, maaltijd, wereldrecordpoging Blijde schieten,  kramenmarkt, straattheater.

 

2013 Historisch spel ‘Opstand in Oosterend’. Straattheater. Thema: “Een dorp vol verhalen”.

2018 Historisch spel “Spaans voor beginners”. Thema ‘Kunst’. Maaltijd. Straattheater. Zitmaaierdemonstratierace. Island Games. Workshops. Kramenmarkt.